An employee is paid $11.25 per hour for the first 40 hours and $16 for each additional hour. During the first week on the job, the employee’s gross pay was $622. How many hours of overtime did the employee work?

Hi DeidreFauscett965, 

To solve this problem first you have to figure out how much the employee earned during the first 40 hours. You do this by multiplying $11.25 by 40. 

To multiply decimals you multiply regularly, ignoring the decimal points.  
  11.25 x 40 = 45000 

Then, add the decimal points by looking at how many decimal points your original numbers had combined, which was two from 11.25, so:

11.25 x 40 = 450.00

So the employee earned $450 during the first 40 hours. Now, you have to subtract $450 from $622 to see how much they earned in overtime.  

622-450 = $172 earned in overtime

To figure out how many hours they worked in overtime you have to divide $172 by $16 because that is what they were paid for each overtime hour.  

172 / 16 = 10.75 (image attached)

So the employee worked 10.75 overtime hours.  


RELATED: