To find the mean you must add all the numbers in the list given and then divide the sum by the total of numbers;

14 + 10 + 5 + 10 + 6 + 5 + 10 = 60

next divide 60 by 7(number of students)

60 ÷ 7 = 8.6 (rounded to the nearest tenth)

so the mean of their travel times is :** 8.6**

The ’mean’ is also called the ’average’. I thought I’d mention this

in case you already know how to find the average of several numbers.

To find the average of a list:

1). Add up all the items on the list.

then

2). Divide the sum by the number of items on the list.

For your list:

1). Addum up:

14+10+5+10+6+510 = 555 minutes

2). There are 6 items on the list,

so divide the big sum by 6: 555 minutes / 6 = 92.5 minutes.

The mean (average) travel time for the six students

is 92.5 minutes.

How come the average is so long, when 5 of the 6 students

take 10 minutes or less?

That’s one inconvenient thing about averages. one number

that’s way out of line with all the others can make the average

for the whole group look totally weird. On this list, the 6th student

is out of line. it takes her 510 minutes to get to school.

That’s 8-1/2 hours ! What’s going on with her?

Does she live in a different city and walk to school !

But that’s how you calculate the ’mean’ (the average).